Constructie

Rietdekken gebeurt vrijwel altijd volgens hetzelfde systeem. Het verschil in rieten daken zit hem dan ook in de constructie. Voor een rieten dak is het mogelijk een open of een gesloten constructie toe te passen.

Open constructie (traditioneel)

De open constructie werd tot begin jaren ’90 van de vorige eeuw vrijwel altijd toegepast. Bij deze traditionele constructie wordt het riet op latten gebonden. Het is een zeer beproefde en lichte methode welke zorgt voor een optimale ventilatie zonder condensvorming. Het is daarnaast ook van binnenuit zichtbaar wat het optisch aantrekkelijk maakt. Het nadeel is echter dat deze constructie zorgt voor een groot energieverlies boven verwarmde ruimtes. Deze constructie is relatief brandgevaarlijk.

Gesloten constructie (schroefdak)

Bij een schroefdak wordt het dak voorzien van plaatmateriaal waar het riet op geschroefd wordt. Zeker bij nieuwe woningen wordt deze constructie vrijwel altijd toegepast. Bij deze constructie werkt het riet mee aan de isolatiewaarde (Rc=1,25 en hoger). Deze constructie heeft een hogere brandveiligheid dan een open constructie.